十一月 23, 2014, 07:26:17 上午 *
   首頁   搜尋 登入 註冊  
頁: [1]

作者 主題: 生雞眼?  (閱讀 2594 次)
Andy Chung & Iris
Full Member

We are Police

« 於: 七月 04, 2004, 10:08:02 下午 »

我的印傭有三隻手指(手掌肉)哪邊, 生了共6-7粒雞眼, 滴了雞眼藥水又貼過雞眼膠布,好像無乜用。  請問大家知吾知道,點解會生雞眼的? 有什麼方法根冶?
已記錄
天 & Sam Sam
Full Member

« 回覆文章 #1 於: 七月 04, 2004, 10:12:59 下午 »

你印傭知唔知雞眼藥水唔係滴咗就有用?
已記錄
天娜
Jr. Member
**

« 回覆文章 #2 於: 七月 04, 2004, 10:48:27 下午 »

會吾會係疣,check清楚好的 sad
已記錄
--
authorized anonymous
« 回覆文章 #3 於: 七月 05, 2004, 12:15:28 下午 »

雞眼的醫學名稱為疣,係傳染極高的病症,而且復發率亦高。之前我都睇過唔少醫生,同用過唔少有關葯物,醫生建議局部麻醉後用醫用儀器電死佢,不過好驚手術過程,因會望到的,終於我用了極殘酷同血腥的方法,就係忍痛將之連根拔起,記住要連根拔起,好彩到現在都還未復發。
疣的病菌時常在泳池及公共浴室生長。
已記錄
Azo & kk ( azo )
Newbie
*

鐘意睇戲,鍾意玩!

« 回覆文章 #4 於: 七月 05, 2004, 12:38:11 下午 »

之前我手指都試過生呢種粒粒,學名的確叫"疣" ,一種virus ,唔理佢0既話就會0係隔離再生一粒...醫生話會好似bb咁愈生愈多...
於是,醫生就比左支藥膏我,每晚沖完涼都滴一滴,咁佢會自然硬化脫落,我都用左好長時間先攪得佢掂。

當然,凍槍療法的確徹底快脆,但醫生都話痛,所以我寧願勤力d自己晚晚上藥。
上藥一段時間到粒瘡瘡有反應0既時候,就會有少許熱熱地少少痛0既感覺,但要等佢自然脫落,要忍手唔好自己剪走硬塊,否則會功虧一簣架。
by the way,隻藥膏萬寧都有得賣架。
已記錄
HIHI
authorized anonymous
« 回覆文章 #5 於: 七月 05, 2004, 01:44:55 下午 »

我有個朋友都係咁, 我去左龍城問下
去就介紹左一隻藥水比我朋友塗
隻藥水50幾元, 得 yes
已記錄
天 & Sam Sam
Full Member

« 回覆文章 #6 於: 七月 05, 2004, 04:42:27 下午 »

以下是經醫生建議用雞眼藥水既方法:
1.於患處滴上藥水(藥水不用多,只需僅足夠覆蓋患處便可)感覺會好似滴咗AA超能膠咁,硬哂.
2.待一天過後,用熱水浸軟那患處(大約15~20min)
3.再用磨死皮既工具把那硬塊連同沾有細菌既皮膚一同挫走.
4.重複以上步驟.
已記錄
Full Member

We are Police

« 回覆文章 #7 於: 七月 05, 2004, 07:28:40 下午 »

TO: ALL

其實我的親戚在外國寄了支雞眼藥水回來,我工人用了一星期度(方法:同"天&Sam Sam"所說的一樣),  剛剛我工人同我講已經脫了皮,剩下三粒未脫皮。     她說脫了皮後,雞眼中間有一個小洞,不是否雞眼中間的"芯"連根拔出所致呢?  希望她可快全愈吧!
雞眼不知會否再生長呢? Anyway多謝曬多位的寶貴意見。  Thank you !!! very happy  star
已記錄
頁: [1]

前往: