十月 31, 2014, 07:12:22 下午 *
   首頁   搜尋 登入 註冊  
頁: [1]

作者 主題: 冷氣機漏水  (閱讀 6184 次)
tazlau
Jr. Member
**

« 於: 九月 10, 2007, 09:53:46 上午 »

我廰部冷氣機右面出風位漏水, 有咩方法解決呀??
已記錄
大頭蝦
Hero Member

« 回覆文章 #1 於: 九月 10, 2007, 03:36:56 下午 »

找冷氣機公司維修吧。
已記錄
tazlau
Jr. Member
**

« 回覆文章 #2 於: 九月 11, 2007, 02:12:27 下午 »

其實我係想try 吓自己整唔整到...
叫人來整要好貴, 最重要係唔知which one is good...
已記錄
大頭蝦
Hero Member

« 回覆文章 #3 於: 九月 11, 2007, 02:13:57 下午 »

我唔知自己怎整啊, 如要整找原廠呢當然。
已記錄
Giles
Jr. Member
**

電子郵件
« 回覆文章 #4 於: 九月 13, 2007, 12:05:44 上午 »

是開冷氣時漏水還是關掉後才漏水?

開冷氣時漏水
可能去水位塞導致漏水, check check去水位先啦

關掉後才漏水
可能係coil結冰, 因為coil塞左導致風量減少, 所以coil溫度太底結冰, 關掉後冰才溶解漏水, 不過呢個可能性較低, 如果係就要洗coil啦.

小小意見, 只供參考, 唔知有冇用, 如有錯, 請告之, 謝謝  embarrassed
已記錄
tazlau
Jr. Member
**

« 回覆文章 #5 於: 九月 13, 2007, 09:15:26 上午 »

開機時漏, 我試吓淸唔清潔到條喉先... yes
多謝你的寶貴意見 wink
已記錄
Giles
Jr. Member
**

電子郵件
« 回覆文章 #6 於: 九月 20, 2007, 11:16:56 下午 »

開機時漏, 我試吓淸唔清潔到條喉先... yes
多謝你的寶貴意見 wink

tazlau
你check左你個去水位未? 我個冷氣中幾日都開始有呢個現象, 之後我折開黎睇, 發現去水位冇塞(在左面), 原來是因為隔塵網太過污穢, 水點由coil經接觸到coil的塵埃到隔塵網然後到機罩右下角滴出, 清洗隔塵網後就沒有漏了.

看看你是否同一問題?
已記錄
tazlau
Jr. Member
**

« 回覆文章 #7 於: 十月 01, 2007, 11:34:46 下午 »

好多謝大家比意見我.. gift... 好好彩, 我清潔過隔塵網 後...
過了幾日再開.... 真係冇漏水啦.....
好在冇叫人來整.... 唔係人地都唔知發生咩事...
已記錄
alan
authorized anonymous
« 回覆文章 #8 於: 十月 14, 2007, 02:57:28 下午 »

Giles,

你好呀,我想請教下部分體式冷氣機點check到去水位,我只能拆到部機的隔塵網、隔塵膠殼的部份,其他機件的外殼便不能拆除了,同時亦睇唔到邊度是去水位呢,請指教下我呀,唔該!

TheParcville logo
已記錄
Giles
Jr. Member
**

電子郵件
« 回覆文章 #9 於: 十月 18, 2007, 09:17:31 下午 »

Giles,

你好呀,我想請教下部分體式冷氣機點check到去水位,我只能拆到部機的隔塵網、隔塵膠殼的部份,其他機件的外殼便不能拆除了,同時亦睇唔到邊度是去水位呢,請指教下我呀,唔該!

Alan,
拆到部機的隔塵網、隔塵膠殼的部份後, 應該見到 cooling coil了(有很多直紋的那個), 左coil下方有一個長盤, 長盤兩邊後方均有一個大約1cm直徑的去水位, 一邊是block左的, 視乎安裝位而定. 我的是在左邊去水. happy
已記錄
alan
« 回覆文章 #10 於: 十月 19, 2007, 10:43:19 上午 »

Giles,

Alan,
拆到部機的隔塵網、隔塵膠殼的部份後, 應該見到 cooling coil了(有很多直紋的那個), 左coil下方有一個長盤, 長盤兩邊後方均有一個大約1cm直徑的去水位, 一邊是block左的, 視乎安裝位而定. 我的是在左邊去水. happy

Giles,多謝你的回覆

但有一事請教,就是部 分體冷氣機的隔塵膠殼的部份,是點樣拆開的?因機的兩旁或其他位置我找唔到有卡位或螺絲位可拆開隔塵膠殼,請教教我好嗎。謝謝!

已記錄
Giles
Jr. Member
**

電子郵件
« 回覆文章 #11 於: 十月 19, 2007, 11:31:16 下午 »

Giles,多謝你的回覆

但有一事請教,就是部 分體冷氣機的隔塵膠殼的部份,是點樣拆開的?因機的兩旁或其他位置我找唔到有卡位或螺絲位可拆開隔塵膠殼,請教教我好嗎。謝謝!

以我既記憶係膠殼出風口下面有3個暗格, 用嫘絲批或手都可以將佢囉出黎, 之後會見到3粒嫘絲, 拆左嫘絲之後向上打開就得, 希望冇記漏.  happy
已記錄
alan
« 回覆文章 #12 於: 十月 20, 2007, 11:40:07 上午 »

Giles,tks!
已記錄
Giles
Jr. Member
**

電子郵件
« 回覆文章 #13 於: 十月 20, 2007, 02:50:21 下午 »

You are welcome
已記錄
頁: [1]

前往: